Kousek Řecka na talířiŘecké dobroty

Články za měsíc Květen 2016

Řecká sobota na hradě Veveří 4.6.16

Publikováno 24.05.2016 v 21:35 v kategorii Najdete mě :, přečteno: 89x

Řecká sobota na hradě Veveří  4.6.16

4.6. se pomalu blíží... věříme, že nám vyjde počasí a ryze řeckou atmosféru nám nic nezkazí... :) Hudba bude úžasná, tancovat se bude také, a co se jídla týče, tak toho tam bude také hodně... od mých pit, sousedních oliv, chalvy a vína, gyrosu, piva či retsiny až po výborné ledové frappé... Prostě bude to nádherná sobota... Těšíme se na vás !!! Ελληνικό σάββατο στο κάστρο (κάποτε ελληνικό κάστρο) Βεβερί… Celý článek ›


Ryzogalo - rýžová kaše

Publikováno 24.05.2016 v 21:12 v kategorii Receptíky, přečteno: 98x

Ryzogalo - rýžová kaše

1 litr mléka4 plné lžíce kulaté rýže dobře propláchnutécukr dle libosti ( já dávám 7-8 rovných lžic)vanilkový pudink ( 2 lžíce kukuřičné mouky ) skořiceUvařím si rýži skoro do měkka. Dám si bokem trošku mléka na rozmíchání pudinku nebo kuk. mouky a zbytek mléka dám svařit. Jakmile začne vařit, přisypu rýži a vliji rozmíchaný pudink, cukr a pomalu nechám zhoustnout. Dám do misek, nechám vychladnout... skořice a šup do bříška... Celý článek ›


Gemista - Plněné papriky

Publikováno 24.05.2016 v 21:06 v kategorii Receptíky, přečteno: 124x

Gemista - Plněné papriky

papriky ( čím víc baculaté, tím lepší)ml. masonadrobno nakrájená rajčatasůl a pepř větší cibule nadrobno rýže vývar na podlití bylinky (petrželka,... )jarní cibulka nadrobno Na pánvičce si zpěním cibuli, přidám ml. maso a vidličkou rozmačkám a nechám zatáhnout, přidám nakrájená rajčata, rýži, osolím a opepřím a mírně podliji vývarem. Dusím tak, aby rýže byla poloměkká , podle potřeby dolévám vývarem. Je dobré, když náplň je šťavnatá,… Celý článek ›


Pastitsio

Publikováno 24.05.2016 v 20:58 v kategorii Receptíky, přečteno: 78x

Pastitsio

1 1/2 balíčku makaronů1 kg ml. masa1 cibule nadrobno2 stroužky česneku250 ml bílého vína (nemusí být)1 lžíce protlaku200 ml rajč. šťávyšpetka muš. ořechu4-5 kuliček nového koření1 dřívko skořice (já nedávám)1 lžička cukru (rovná)sůl a pepřstrouhaný sýr 1 vajíčko trošku vývaru na podlitíBešamel: 1,5 l mléka 8 lžic mouky 4 lžíce solamylu3 žloutky 3/4 lžičky muš. ořechu sůl a pepř (dávám bílý)1 lžíce máslastrouhaný sýrNa oleji si… Celý článek ›


Den národnostních menšin

Publikováno 19.05.2016 v 22:09 v kategorii Najdete mě :, přečteno: 75x

Den národnostních menšin

V neděli 22.5. od 10:00 v Lužánkách Den národnostních menšin Tin kuriaki 22.5. apo tis 10:00 sto Lužánky Imera ethnikon meionotiton Celý článek ›


Fazole v troubě - Fasolia fournou

Publikováno 18.05.2016 v 21:10 v kategorii Receptíky, přečteno: 123x

Fazole v troubě - Fasolia fournou

250 g velkých fazolí2 cibule2 bobkové listy3 kapie na proužky 1/2 hrnku sušených rajčat 1 konzerva rajčat posekaných nadrobno (2 hrnky čerstvých rajčat ) 1 mrkev trošku celerové natě sůl - pepř petrželka oliv. olej Fazole si namočíme přes noc, druhý den je dobře propláchneme studenou vodou a dáme vařit. Jakmile začnou pěnit, ztlumíme,odebereme pěnu, přidáme bob. list a vaříme do poloměkka. Mezitím si osmahneme cibulku a kapie. Fazole dáme na vyšší plech… Celý článek ›


Vepřové kokkinisto

Publikováno 18.05.2016 v 21:09 v kategorii Receptíky, přečteno: 106x

Vepřové kokkinisto

1 kg vepřového masa na kostky1 cibule nadrobno2 stroužky česnekuněkolik kuliček nového kořeníněkolik kuliček pepře3 bobkové listyšpetka skořice500 gr rajčat nadrobno1 lžička rajč. protlakusůl špetka cukru (podle rajčat)oliv. olej vývar nebo voda kefalotyri na posypání (nemusí být)Na oleji si zpěním cibulku a česnek, přidám maso na kostky a nechám dobře zatáhnout. Přidám ostatní suroviny, zaliji maso tak, aby bylo potopené a nechám pomalu vařit. Podle… Celý článek ›


Plněné pity - Gemistes pites

Publikováno 18.05.2016 v 21:06 v kategorii Receptíky, přečteno: 126x

Plněné pity - Gemistes pites

500 g mouky 3 lžíce oleje1 lžička soli1 malý bílý jogurtvlažná voda podle potřebyfeta + sýr nastrouhaný (jakýkoliv dobrý žlutý sýr) Do mísy si dáme všechny suroviny a při hnětení pomalu přidáváme vodu tak, aby těsto bylo nelepivé a ani moc tuhé. Těsto necháme tak 20 min. odpočinout. Potom si uděláme kuličky (měla jsem 18 - záleží jak velké placky chcete). Nastrouháme sýr, rozdrobíme do něj opláchnutou fetu a uděláme stejný počet kuliček jako… Celý článek ›


Něco málo o kávě

Publikováno 17.05.2016 v 21:47 v kategorii Frappé - miláček všech, přečteno: 136x

Něco málo o kávě

Kdo by neznal kafe frappé a kdo ho neochutnal... ale ví někdo, jak se na frapé došlo ? Málokdo ví, že první frappé se vytvořilo v Thessaloniki ( jak jinak :D ). Tam na veletrhu v roce 1957 Giannis Dritsas, zástupce firmy Nestle v Řecku, ukazoval tehdejší novinku pro děti, čokoládový instantní nápoj, který se protřepal s mlékem v šejkru. Jeho zaměstnanec Dimitrios Vakondios měl ve zvyku pít teplou rozpustnou kávu. O přestávce hledal teplou vodu, ale protože ji… Celý článek ›


14.5.16 FoodPark

Publikováno 17.05.2016 v 20:09 v kategorii Uplynulé akce, přečteno: 63x