Kousek Řecka na talířiŘecké dobroty

Pastitsio

Publikováno 24.05.2016 v 20:58 v kategorii Receptíky, přečteno: 71x




1 1/2 balíčku makaronů
1 kg ml. masa
1 cibule nadrobno
2 stroužky česneku
250 ml bílého vína (nemusí být)
1 lžíce protlaku
200 ml rajč. šťávy
špetka muš. ořechu
4-5 kuliček nového koření
1 dřívko skořice (já nedávám)
1 lžička cukru (rovná)
sůl a pepř
strouhaný sýr
1 vajíčko
trošku vývaru na podlití

Bešamel:
1,5 l mléka
8 lžic mouky
4 lžíce solamylu
3 žloutky
3/4 lžičky muš. ořechu
sůl a pepř (dávám bílý)
1 lžíce másla
strouhaný sýr

Na oleji si zpěníme cibulku s česnekem, přidáme ml. maso a restujeme a mělníme tak dlouho, dokuď maso nebude bez hrudek. Zalijeme vínem, chvilku necháme, aby se odpařil alkohol, přidáme ve rajč. šťávě rozmíchaný protlak, koření a podle potřeby podlijeme trochou vývaru. Potom vaříme do odpaření se přebytečných tekutin.
Mezitím si uvaříme makarony al dente, scedíme , zakápneme olejem a zamícháme do nich rozkvedlané vajíčko, dáme polovinu na plech. Posypeme sýrem, dáme omáčku a opět zbytek makaronů, které zase posypeme sýrem.
Bešamel: V trošce mléka si rozmícháme mouku a solamyl, zbytek mléka dáme vařit. Přidáme máslo a sůl. Jakmile začne vařit vlijeme moučný krém a mícháme do zhoustnutí. Přidáme muš.ořech, pepř a dosolíme. Necháme trochu vychladnout, vmícháme žloutky a sýr.
Makarony zalijeme bešamelem a pečeme na 180 °C dozlatova.
Nejlíp se to krájí, když je to vychladlé, nejlíp to chutná horké :) 
Dávka je na velký plech trouby, menší dávka se u nás nedělá :)))) A recept je tak, jak ho dělám já...

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?